Songjiang InterContinental Hotel

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Email
Project PDF Query Form
Name *
Company
Email *
Query
Enter keyword specified in image
Captcha

A quarry is a rather unlikely destination for a swank hotel. Perhaps that’s what makes the concept of Songjiang Quarry Hotel so awe-inspiring. Indeed, design and engineering consultancy Atkins won an international design competition for the five-star hotel back in August 2006 and their vision is in the process of being transformed into reality by Chinese developer Shimao. The satellite town of Songjiang is approximately 35 km from Shanghai city centre and well connected to existing transport infrastructure. Sprawling landscapes and natural beauty have made it a popular tourist destination and the district has been designated as an important local and national leisure resource. The design of the Songjiang Quarry Hotel is meant to reflect the natural landscape of the quarry. The winning concept was inspired by the stunning location and the natural environment of the rocky cliffs, waterfalls and surrounding hills. The project will see the construction of a five-star, 383-bedroom hotel built into the side of a disused, 90 m deep, water filled quarry. The hotel will be operated by Intercontinental as a sport and leisure-oriented spa resort. The concept design has attracted tremendous interest across the world. Apart from the green roof, it is intended that many features, ranging from geothermal energy to solar energy utilization, are included in this project. The reasons for the green roof are two-fold: it is both for the building to fit seamlessly into the surrounding environment and become a ‘natural’ part of the local topography, and also for its eco-friendly and energy saving qualities.

Apart from an awe-inspiring location, a cascading waterfall from the top of the quarry into the pool below it, and striking waveform architecture, the Songjiang Quarry Hotel will have plenty to offer. The futuristic hotel features underwater public areas, guest rooms and conference facilities for up to 1,000 people, and also includes sport and leisure centres. Two underwater levels will house a restaurant and guestrooms facing a 10 m deep aquarium. The lowest level of the hotel will contain a leisure complex with a swimming pool and water-based sports. An extreme sports centre for activities such as rock climbing and bungee jumping will be cantilevered over the quarry and accessed by special lifts from the water level of the hotel. Also, a transparent glass ‘waterfall’ located in the centre of the building is a major architectural feature. By building the hotel where it is, designers and developers hope to prevent further damage to the ecological environment around it. The Songjiang Quarry Hotel may become just about the greenest hotel ever made.

Architecture hub
 

Key facts

Location:
Shanghai

Country/Region:
China

Client:
Shanghai Shimao New
Experience Development

Type:
Futuristic 5-star hotel built on the side of
an abandoned waterfilled quarry

Size:
49,409 sq.m

Status:
Under Construction

Awards:
MIPIM Asia Award 2011
- Best Chinese Futura Projects
  International Hotel Awards Global
  Competition 2013-2014

- Best Hotel Architecture China
  International Hotel Awards Global
  Competition 2013-2014

- Best Hotel Architecture Asia Pacific
  International Hotel Awards Global
  Competition 2013-2014

- The World’s Best Hotel Architecture
  Award

    

RELATED SECTORS

RELATED SERVICES

CONTACT

Asia Pacific

Bertil de Kleynen
Director, Architecture & Landscape, Asia Pacific

13F, Wharf T &T Centre,
Harbour City, Tsim Sha Tsui,
Kowloon, Hong Kong
T: +852 2972 1160
E: bertil.dekleynen@atkinsglobal.com

RELATED PROJECTS

  • This  440-room 5-star business and resort hotel with a 2800 sqm banquet area exploits fully its sea view potential.

    There are two lots on the site: Lot A is for hotel and support facilities while Lot B for offices with entertainment podium. Facing a shoreline park the twin towers’ “V” site formation flanking a 50m wide green belt allows all the rooms’ 30 °angled bay windows to enjoy sea view without looking into one another and without completely blocking other inland buildings towards the sea.

    The intricate stepped facade treatments allude to seashell forms while the sail-like roof membranes establish a nautical presence and dramatic skyline seen both day and night.

    China ,

  • The project is located in the Pearl of Taihu Lake Resort, west of Taihu Lake Bridge, north of the Yuyang Mountain Scenic Area, east of the Star of Taihu Lake Yacht Club and Golf Club. The total area is about 72,000 square meters, total construction area of about 37642m2, and this is a five-star resort hotel, the project, four to six layers, include rooms, spa, swimming pool, banquet hall, wedding hall and logistics space.It’s “neo-Suzhou” expression reinterprets traditional Suzhou black-tile-roof and white-wall architecture in titanium-zinc roofs inspired by the graceful swallows returning every spring.  The hotel is located beside Taihu Lake extending both east and west with full view of lake. The main function focuses on the courtyard, and the whole shape is like a swallow flying on the water, easy and light. The project is located in the resort area. Courtyard space design creates a Poetic mood by combination of hotel and surrounding environment.

    China ,

  • Lishui Resort is a low-rise boutique resort located in a scenic location enclosed by rolling mountains and clear water with magnificent views. The 40,000m2 five-star luxury resort, comprising 74 standard rooms, 32 suites, 16 villas and one VIP villa, 10 SPA suites and ancillary facilities, offers pure relaxation in unparalleled comfort, private space and views.

    The design aims to combine the exquisite comfort of a five-star luxury resort with traditional Chi­nese architecture, through discovering and interpreting in a modern sense the profound meaning of the Chinese art of building, and to create a strong sense of place.

    China ,

  • Atkins’ iconic design for Regatta Apartments in Jakarta is a simple but dynamic concept with a nautical theme. The clusters of apartment buildings represent elegant sailing yachts departing from the cardinal points of a compass, giving rise to its name ‘Regatta’. The luxury 11 hectare mixed-use development comprises a five-star hotel, 10 luxury apartment towers each named after major port cities of the world, two serviced apartments and basement parking facilities.

    This striking landmark is visible from land, air and sea and was formally acclaimed in 2010 with the Bali Congress Award, a Prix d‘Excellence awarded by the International Real Estate Federation, FIABCI.

    Indonesia ,